Steun ons en help Nederland vooruit

Toen ik in 1977 lid werd van D66 was dat het begin van jaren van politieke betrokkenheid. Twaalf jaar ben ik fractievoorzitter geweest in de Groningse provinciale staten. Ervaring waaruit ik nu ook als gemeenteraadslid weer kan putten. Wat me in 1977 over de streep trok om voor D66 te kiezen waren de openheid en de democratische geest. Die ervaar ik nog steeds. Ondertussen heeft D66 zich ontwikkeld tot een echt sociaal-liberale partij. Een partij die vindt dat wie het echt niet redt, op de overheid moet kunnen rekenen. En zich er tegelijkertijd hard voor maakt dat mensen worden aangesproken op hun eigen verantwoordelijkheid, talenten en mogelijkheden. Ook daarbij voel ik me thuis.

Ik zag de meerwaarde van die insteek in mijn werk bij verschillende maatschappelijke organisaties en instellingen. Zo ben ik betrokken geweest bij het opzetten van Buurtbeheer van Werkpro en interim manager geweest bij de Sociale Dienst op het gebied van Inburgering. Ik zag met eigen ogen hoe het is als je niet mee kunt doen, geen dak boven je hoofd hebt of de taal niet goed spreekt. Tegelijkertijd maakte ik steeds weer mee dat mensen vaak zoveel meer kunnen dan ze zelf denken, als ze maar het vertrouwen krijgen. En zag ik hoe belangrijk dat kan zijn voor iemands gevoel van zelfredzaamheid en eigenwaarde.

De portefeuilles werk en inkomen zijn me wat dat betreft op het lijf geschreven. Het zijn natuurlijk spannende jaren. Door de decentralisatie van zorg en welzijn gaat veel op de schop. Er wordt bezuinigd, maar er zijn tegelijkertijd ook veel kansen om zorg en welzijn beter te in te richten. Opdat de overheid mensen minder afhankelijk maakt en meer de ruimte geeft. Als raadslid wil ik me er bijvoorbeeld hard voor maken dat mensen met een uitkering via vrijwilligerswerk en scholing een reële kans krijgen om betaald werk te vinden. En zet ik me ervoor in dat alle kinderen in deze stad gelijke kansen krijgen om zich te ontwikkelen.

Daarnaast wil ik eraan bijdragen dat inwoners meer invloed krijgen op de inrichting van hun leefomgeving, zowel fysiek als sociaal. Dat vraagt een nieuwe houding van de overheid. Die moet inwoners niet meer opschepen met plannen, maar veel meer gaan luisteren en meedenken. Dat is wat ik ook als raadslid wil doen. Wat mij betreft is dat namelijk de basis van de rol van volksvertegenwoordiger. Samen maken we een bruisende en sociale stad!

Woont in Groningen (Laanhuizen)
Geboren op 2 mei 1950
Portefeuilles: Sociale zaken, Sociale werkvoorziening, Minderheden, Emancipatie, Welzijn
Wijkcontactpersoon voor: Beijum, Noorderhoogebrug, De Hunze/Van Starkenborgh, Lewenborg, Ulgersmaborg, Drielanden, Oosterhoogebrug, Ruischerbrug, Ruischerwaard, Noorddijk, Middelbert, Engelbert, Euvelgunne, Roodehaan

Meer van Koosje van Doesen
Ik ga voor een sociale stad waar mensen hun talenten optimaal kunnen inzetten.