Steun ons en help Nederland vooruit

Ido Venhuizen

Fractieassistent

Tijdens mijn studies geschiedenis en filosofie in Groningen ben ik lid geworden van D66 om een idee te krijgen hoe een politieke partij functioneert. D66 sprak mij het meest aan, omdat ze altijd positief en toekomstgericht naar de samenleving kijkt. Hierbij wordt nagedacht vanuit het politieke midden; er is niet één perspectief dat altijd klopt of één oplossing die altijd werkt.

Om ook wat te kunnen doen in D66 verband ben ik eerst aangehaakt bij een laagdrempelige activiteit van de Jonge Democraten. In de discussiegroep ‘digitale democratie’ gingen we de mogelijkheden verkennen die de digitalisering van de samenleving biedt voor moderne democratieën, vanuit de gedachte dat een partij midden in deze ontwikkelingen moeten blijven staan om ervaring op te doen voor de veranderingen die nog gaan komen.

Een paar jaar later heb ik de prachtige kans gekregen om deel te nemen aan het talentontwikkelingsprogramma van D66: Route66. Hierbij heb ik enthousiaste jonge D66’ers uit het hele land ontmoet, waarmee ik twee jaar lang samen activiteiten heb kunnen organiseren over tal van onderwerpen, op uiteenlopende locaties. Over het onderwijs van de toekomst en democratie 2.0 tot aan  een gemeenteraadssimulatie, van de Rotterdamse haven en de gevangenis in Zwolle tot aan gesprekken met ‘kwetsbaren op de arbeidsmarkt’ in Venlo.

Vanaf mei 2016 ben ik fractiemedewerker voor de gemeenteraadsfractie in Groningen. Sinds ik begonnen ben is er een interessante wereld voor me open gegaan. Net zoals de meeste bewoners van Groningen denk ik, had ik voor die tijd geen idee van wat er allemaal speelde in de gemeentelijke politiek. Ik leerde onderscheid te maken tussen gemeentebeleid en wat landelijk geregeld is. D66 is in mijn ervaring een partij die ook lokaal een duidelijke visie heeft op waar het naar toe moet: een leefbare, groene stad met goed onderwijs en voldoende werk, waar de bewoners meepraten en invloed uitoefenen op hun eigen leefomgeving. Vervolgens wordt op elk onderwerp de hand uitgestoken naar betrokken bewoners en professionals om tot breed gedragen en goed beleid te komen.

Een mooie klus die ik er naast deed was het organiseren van de campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen in de stad Groningen. Als campagnecoördinator zit je midden in het hele proces: van informatiebijeenkomsten met het landelijke campagneteam over de te varen koers tot aan het uitwerken van de details met een groep gedreven vrijwilligers in Groningen, waarmee je vervolgens ook samen de straat op gaat.

Meer van Ido Venhuizen