Steun ons en help Nederland vooruit

Dat ik raadslid ben voor D66 heeft alles te maken met de situatie in het A-Kwartier in de jaren tachtig. In 1971 verhuisde ik voor mijn studie naar Groningen en ik ben nooit meer weggegaan. Ik werd docent Engels en Duits op de middelbare school en verhuisde met mijn gezin naar het A-Kwartier. In die tijd werd heroïne in Groningen voor het eerst op grote schaal verhandeld. Dat leidde tot allerlei overlast, geweld en zelfs zware criminaliteit. Bewoners werden geïntimideerd en durfden ‘s avonds niet meer alleen over straat. We vonden als buurt dat er iets moest gebeuren en hebben toen samen bewonersvereniging het A-Kwartier opgericht. Door goede samenwerking slaagden we erin het tij te keren. De politiek koos voor een gereguleerde tippelzone en échte verslavingszorg.

Mijn ervaringen in het A-Kwartier hebben me doen realiseren hoe belangrijk de afwegingen zijn die politici maken. Dit trok me over de drempel om zelf ook politiek actief te worden. D66 lag me altijd al na aan het hart: de overtuiging dat niet een ideologie maar de mens centraal moet staan en dat je eerst het gesprek aangaat voordat er beslissingen worden genomen. Voor mij is Els Borst altijd een inspiratiebron geweest. Ze benadrukte dat drugs- en alcoholproblematiek allereerst een relatie heeft met welzijn en volksgezondheid. Het is makkelijk om zaken te verbieden, maar in het beste geval verschuif je de problemen en vaak vererger je de situatie alleen maar. Dat herken ik uit mijn eigen ervaringen in het A-Kwartier.

Drugsoverlast is zeker niet het enige waarmee ik me bezig heb gehouden. Recent ben ik onder meer voorzitter geweest van het Platform Cultureel Erfgoed. De portefeuille monumenten is me dan ook op het lijf geschreven. Dat geldt ook voor mijn andere portefeuilles: wijken en wonen en burgerparticipatie. Uit eigen ervaring weet ik hoe belangrijk het is dat inwoners in de politiek niet alleen een luisterend oor vinden, maar ook echt de ruimte krijgen om hun eigen wijk mede vorm te geven. Op dat gebied is er nog veel te winnen. Daaraan lever ik graag een bijdrage.

Woont in Groningen (A-Kwartier)
Geboren op 29 augustus
Portefeuilles: Monumenten, Wijken en Wonen, Burgerparticipatie
Wijkcontactpersoon voor: De Hoogte, Korrewegwijk

Meer van Fleur Woudstra
Stadjers zelf laten meedenken en meepraten over de eigen buurt staat voor mij voorop!