Steun ons en help Nederland vooruit

Midden jaren negentig kwam ik naar Groningen om Geschiedenis en Internationale Betrekkingen te studeren. Een paar jaar later werd ik lid van D66. Vanwege de internationale oriëntatie, vanwege Hans van Mierlo en vooral voor het mensbeeld. Mogen trouwen van wie je houdt. Mogen sterven als het teveel pijn doet. D66 kiest voor echte vrijheid.

Jarenlang was ik vooral geïnteresseerd in de grote verbanden, waarom wereldrijken opkomen en ondergaan bijvoorbeeld, en snuffelde zelfs als overtreffende trap aan de sterrenkunde. De stap naar de lokale politiek lijkt dan een grote.

De interesse voor lokale issues werd aangewakkerd door mijn voorliefde voor radio als medium. Ik stuurde samen met een vriend in 2006 een open sollicitatie naar de lokale omroep met het idee om een radioprogramma over politiek en filosofie te maken. Een paar maanden later maakten we met een zevenkoppige redactie wekelijks een discussieprogramma over lokale politiek en cultuur.

Gemeentepolitiek bleek juist over hele wezenlijke zaken te gaan. Hoeveel ruimte inwoners krijgen om hun eigen omgeving vorm te geven. Dat raakt aan de essentie van vrijheid. Die vrijheid werd nogal eens ingeperkt door regels en bureaucratie en allerlei maakbaarheidsgedachten.

Politiek actief werd ik zes jaar geleden, wellicht meegezogen door het nieuwe elan van D66, maar ook door een gevoel van urgentie; de vrijheid die ik als voorwaarde voor beschaving zag, was onder druk komen te staan. Lokaal door de regentencultuur, nationaal door de opkomst van partijen die vrijheid uit angst voor radicalisme en terreur willen inperken.

Ik heb me de afgelopen jaren op verschillende manieren ingezet voor D66: als bestuurslid van de afdeling, in verkiezingscampagnes, door flyers te bussen, te canvassen, maar ook als fotograaf en interviewer. En nu als gemeenteraadslid.

Voor mij is en blijft de kern vrijheid. En vrijheid betekent vooral dat je jouw talenten moet kunnen ontwikkelen en vervolgens de vrijheid krijgt je maximaal te ontplooien. Dat je, vrij naar Nietschze, mag worden wie je bent. Dan floreert de samenleving, de stad, ook optimaal.

Talentontwikkeling vormt de rode draad in mijn mooie portefeuille, met Onderwijs, Cultuur, Jeugdbeleid, Kinderopvang en Internationale Betrekkingen. De komende jaren wil ik er dan ook voor zorgen dat we nooit achterover gaan leunen, maar doorlopend op zoek gaan naar manieren om talentontwikkeling beter te faciliteren.

Woont in Groningen (Oranjebuurt)
Geboren op 19 december 1974
Portefeuilles: Onderwijs, Sport, Jeugdbeleid, Internationale Betrekkingen, Kinderopvang
Wijkcontactpersoon voor: Vinkhuizen, Dorkwerd, De Held, Reitdiep

Meer van Arend Jan Wonink