Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 10 december 2021

Het is Paarse Vrijdag

Vandaag is het Paarse Vrijdag. Sinds 2010 dé dag waarop scholieren en studenten zich massaal in het paars kleden om zo hun steun aan de LGBTIAQ+ gemeenschap te laten zien. Een mooi initiatief, want iedereen verdient het om in een veilige en ondersteunende omgeving zijn of haar geaardheid en gender identiteit te kunnen verkennen.

Terugdenkend aan mijn eigen tijd op de middelbare school, dat zich grotendeels voor 2010 afspeelde, hadden we geen paarse vrijdag. De bespreking van seksualiteit omvatte weinig meer dan een stereotypische afbeelding van twee mannen, de één in een matrozenpak, de ander in een netshirt. Voor een jonge puber worstelend met zijn eigen geaardheid verre van behulpzaam.

Ook vandaag de dag zien we dat er nog veel te winnen valt als het gaat om de aandacht die wordt besteed aan geaardheid en gender in het onderwijs. Nog maar kort geleden konden we lezen hoe LGBTIA+ jongeren door hun eigen school gedwongen werden uit de kast te komen. Een denigrerende, pijnlijke en pedagogisch onverantwoorde situatie. Geheel terecht heeft de onderwijsinspectie aangifte gedaan tegen de bewuste scholengemeenschap.

Gelukkig staat hier tegenover een heleboel goed nieuws. Op steeds meer scholen organiseren leerlingen zichzelf om gender en seksualiteit bespreekbaar te maken. Daardoor kan het gesprek over deze onderwerpen op veel scholen gevoerd worden en scholieren en studenten weten zich gesterkt door hun omgeving die met een simpel gebaar, het dragen van paarse kleding, een wereld van verschil maakt.
Daarom draag ik vandaag paars! Doe je mee?