Steun ons en help Nederland vooruit

zaterdag 4 december 2021

D66: Voorrang leraren op woningmarkt

Vandaag kondigde D66-minister Kajsa Ollongren een wetswijziging aan waarmee gemeenten cruciale beroepen, zoals leraren, voorrang kunnen geven op de woningmarkt. Volgens D66 Groningen zou de gemeente Groningen moeten kijken of ze deze wetwijziging ook toe kan passen. 

Fractievoorzitter Tom Rustebiel: ‘Het is een probleem dat middeninkomens nauwelijks meer een voet tussen de deur krijgen op onze woningmarkt. Maar het is een nog groter probleem als het gaat om bijvoorbeeld leraren, politieagenten en zorgmedewerkers. Dit zijn cruciale beroepen in onze samenleving en het is hen niet gegeven lang te reizen of deels te thuis te werken. Deze mensen horen ook echt in onze stad thuis.’

De fractie van D66 vraagt het college of ze kansen ziet gebruik te gaan maken van deze nieuwe wetswijziging. Rustebiel: ‘Het is een mooie kans, maar een voorrangsmaatregel heeft ook iets ongemakkelijks. We moeten meer en betaalbaarder bouwen en bepaalde delen van de woningmarkt beter reguleren, dan hebben we zulke crisismaatregelen niet nodig. Maar helaas is de krapte er nog wel even en tot die tijd willen we aangrijpen wat we kunnen om onze stad te laten functioneren. En daarvoor heb je toch echt dit soort beroepsgroepen in de haarvaten van je samenleving nodig.’

Om het voorstel ook echt in te voeren, moet de gemeente het probleem goed onderbouwen. ‘Wij krijgen signalen uit met name het onderwijs dat leraren er in Groningen niet tussen kunnen komen en dat dit soms aanleiding is om buiten Groningen te gaan werken. En dat is met de krapte op de arbeidsmarkt die er nu al is natuurlijk een groot probleem. We zijn benieuwd hoe het college dit beoordeelt en of ze aan de slag kunnen met deze wetswijziging.’