Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 19 november 2021

Nationale Dag van de Ondernemer

Het is vandaag de nationale Dag van de Ondernemer. D66-lid, kandidaat voor de gemeenteraadsverkiezingen en ondernemer Erik Schade vertelt over ondernemerschap. Erik ziet veel dingen die goed gaan, maar ook veel dingen die beter kunnen. Hier wil hij zich ook hard voor inzetten.

Er zijn 1.5 miljoen ondernemers in Nederland. Daar ben ik er eentje van. Ik run restaurant Het Land van Kokanje.

We leven in een bijzondere tijd waarin ondernemers kunnen floreren en andere een zware, intense en uiterst onzekere periode meemaken. In mijn restaurant zijn de mogelijkheden om te ondernemen de afgelopen 20 maanden nogal beperkt geweest. We werken het ene moment met een positieve blik gericht op de toekomst en dan moeten we het weer doen met de realiteit van de dag.

Waar ik voorheen het sociale en het liberale in mezelf duidelijk kon aanwijzen, lijkt het nu wel omgedraaid. Waar ik voorheen probeerde altijd een steun te zijn voor mijn team van fulltimers, studenten, leerlingen en stagiaires, zijn zij het nu die ervoor zorgen dat we als een team door deze crisis komen. Waar ik ooit heb gekozen om zelfstandig te gaan ondernemen vanwege de vrijheid die het me gaf als mens en qua regeltjes, ben ik nu als ondernemer nu grotendeels overgeleverd aan de grillen van het virus en de mensen die zeggen dat ze een gereedschapskist hebben om deze crisis te lijf te gaan. Van de vrijheid tot ondernemen is niet veel meer over.

Er zijn vele bonden en instanties waar je je als ondernemer toe kan richten, ook in deze bijzondere tijd waar we nu in leven. Vakbonden, straat initiatieven, gemeentelijke instanties, belangenverenigingen, allen hebben ze het beste met “de ondernemer” voor. Maar één loket, een centraal aanspreekpunt is er niet. Heb nu aan den lijve ondervonden hoe lastig tot bijna onmogelijk het kan zijn om de juiste persoon te vinden en je situatie goed uit te kunnen leggen.

Het is wel evident dat er niet zoiets is als “de ondernemer”. Generieke maatregelen zijn onuitvoerbaar, en spreken namens een gehele branche lijkt schier onmogelijk. Toch zou het prachtig zijn geweest dat ook een ondernemer een plek had om aan te kloppen met zijn vragen en problemen.

Als het aan mij ligt zou de ruimhartigheid en de saamhorigheid die vanuit Den Haag i.i.g. qua bedoeling over het land wordt verdeeld, veel en veel beter kunnen. Beter bereikbare gemeente met één loket voor alle ondernemers, zou mij en vele ondernemers in de afgelopen en waarschijnlijk ook nog de komende tijd enorm kunnen helpen. Hier zou ik me graag voor willen inzetten.

Maar gelukkig zijn er 2 groepen die een ondernemer in deze tijd meer steunen dan al deze instanties bij elkaar. En die wil ik graag op de dag van de ondernemer bedanken. Dat zijn alle collega’s, en natuurlijk ook de vaste gasten (in de horeca noemen we de klanten, onze gasten). Die steun lijkt haast onvoorwaardelijk en zorgt ervoor dat alle ondernemers vooruit willen blijven kijken.

Collega’s en gasten van restaurant Land van Kokanje, bedankt voor jullie steun.

Zie ook dit artikel: https://www.nrc.nl/nieuws/2021/11/17/kvk-ziet-stress-onmacht-en-grote-emoties-bij-ondernemers-a4065862