Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 30 juni 2021

Ido Venhuizen geïnstalleerd als raadslid voor D66

Vandaag wordt Ido Venhuizen geïnstalleerd als raadslid voor D66. Door de voordracht van Berndt Benjamins als wethouder volgt Ido hem op in de gemeenteraad. Hieronder een kennismaking met het kersverse raadslid.

Samen met mijn vrouw Marlies en onze zoon Tygo woon ik in de Florabuurt, vlakbij het Pioenpark. Ik vind het fijn wonen in Groningen en ik zie graag dat alle mensen in de stad die mening delen. Daarvoor moeten we samen aan de slag!

Tijdens mijn studies geschiedenis en filosofie in Groningen ben ik lid geworden van D66 om een idee te krijgen hoe een politieke partij functioneert. D66 sprak mij het meest aan, omdat ze altijd positief en toekomstgericht naar de samenleving kijkt. Hierbij wordt nagedacht vanuit het politieke midden; er is niet één perspectief dat altijd klopt of één oplossing die altijd werkt. Een paar jaar later heb ik de prachtige kans gekregen om deel te nemen aan het talentontwikkelingsprogramma Route66. Hierbij heb ik enthousiaste jonge D66’ers uit het hele land ontmoet en samen met hen nagedacht over de kansen en problemen waar Nederland mee te maken heeft.

In mei 2016 werd ik fractiemedewerker voor de gemeenteraadsfractie in Groningen. Sinds ik begonnen ben is er een interessante wereld voor me open gegaan. Net zoals de meeste bewoners van Groningen denk ik, had ik voor die tijd geen idee van wat er allemaal speelde in de gemeentelijke politiek. D66 is in mijn ervaring een partij die ook lokaal een duidelijke visie heeft op waar het naar toe moet: een leefbare, groene stad met goed onderwijs en voldoende werk, waar de bewoners meepraten en invloed uitoefenen op hun eigen leefomgeving. Vervolgens wordt op elk onderwerp de hand uitgestoken naar betrokken bewoners en professionals om tot breed gedragen en goed beleid te komen.

Een mooie klus die ik in die periode deed was het organiseren van de campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen en daarna de Gemeenteraadsverkiezingen in de stad Groningen. Als campagnecoördinator zit je midden in het hele proces: van overleg met het campagnekernteam over de te varen koers tot aan het uitwerken van de details met een groep gedreven vrijwilligers in Groningen, waarmee je vervolgens ook samen de straat op gaat.

Deze raadsperiode was ik namens de fractie actief als commissiewoordvoerder en ben vereerd dat ik nu verder kan als raadslid. Er liggen flinke uitdagingen voor ons, bijvoorbeeld op de woningmarkt, maar er is meer te doen als we de stad voor alle bewoners een zo prettig mogelijke plek om te wonen willen maken. Mijn portefeuilles zijn:

  • Verkeer en vervoer
  • Openbare orde en integraal veiligheidsbeleid
  • Digitale informatie voorziening, ICT en gemeentelijk archief
  • Lokale democratie