Steun ons en help Nederland vooruit

maandag 31 augustus 2020

Nog meer mensen verleiden te gaan fietsen

Vorige week was ons raadslid Tom Rustebiel te gast in de podcast ‘Fietsen d’r uit’ van de Linkse Mannen (link). Hij hield daar een pleidooi om nog meer mensen te laten fietsen en stelde dat het opheffen van fietsroutes begin juni liet zien hoe ongelooflijk belangrijk de fiets is, ook economisch.

 

Het debat over fietsen in Groningen heeft niet meer de vibe van een paar jaar geleden, constateert Tom. ‘Dat komt deels door het taaie probleem van gebrek aan parkeerruimte in de binnenstad en door enkele opmerkelijke beslissingen van het college ten koste van de fietser. Toch liggen er mooie plannen klaar om de fietsinfrastructuur te verbeteren. We moeten vol blijven inzetten op de fiets.’

Nergens ter wereld fietsen zoveel als in Groningen. Maar om echt een sprong te maken, moet vooral het fietsverkeer naar Groningen toenemen. ‘Daar is nog echt veel groei nodig. Het is dan ook goed dat er steeds meer snelfietsroutes naar Groningen klaar zijn. We kunnen het alternatief, de auto of de scooter, missen als kiespijn. Onze wegen zijn nu al druk en onze lucht kan beter schoon blijven.’

Dat de fiets meer dan een vervoersmiddel is, bewees de weerstand tegen de periode dat het college de fietsen uit de binnenstad weerde begin juni. ‘Een zeer ongelukkig besluit dat gelukkig snel werd teruggedraaid. De omzet van binnenstadondernemers holde achteruit. Om het fietsparkeren op te lossen, moeten we differentiëren. Lang parkeren in garages of stallingen, kort parkeren moet op straat blijven kunnen. De fietsstewards die we nu hebben doen goed werk en maken dat je je als fietser welkom blijft voelen.’

Deze collegeperiode heeft D66 zich hard gemaakt voor het terugdraaien van autovoorrang bij het Hoendiep en de Kotkastraat, beperking van het fietsparkeerverbod, terugdraaien van de fietsverboden begin juni, voor herstel van de Paddepoelsterbrug, een fietsvriendelijke Gerrit Krolbrug en vooral vóór de mooie plannen die het college heeft klaarliggen om de fietspaden te verbeteren.

Beluister hier de hele podcast:
https://open.spotify.com/episode/0LhPpIa9PE0Y0hNkQEsLsL?si=xEB8uMQ-T-SQqbAH0sV-UQ