Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 24 juni 2020

Kies voor ESNS in de Culturele Basisinfrastructuur

Eurosonic Noorderslag is voor Groningen een belangrijk cultureel evenement met internationale allure. Daarom is het van groot belang dat dit evenement ook de komende jaren een podium kan bieden aan nationale en internationale, beginnende én gearriveerde popmuzikanten. Raadslid Koosje van Doesen: “Het niet verkrijgen van de aangevraagde landelijke subsidie is een forse tegenslag. Daarom is er een brief naar de minister gegaan die breed is ondertekend door de Gemeenteraad en de Provinciale Staten van Groningen. Daarin vragen we de minister om het besluit van het Fonds voor de Podiumkunsten te heroverwegen”.

Lees hieronder de brief:

Hooggeachte mevrouw Van Engelshoven,

Namens de Provinciale Staten van de provincie Groningen en de stad Groningen roepen wij u op om Eurosonic Noorderslag op te nemen in de Culturele Basisinfrastructuur (BIS) en deze zo te behouden voor de Nederlandse cultuursector.

ESNS is dé internationale broedplaats voor popcultuur, waar jaarlijks duizenden muziek-, tech- en entertainmentprofessionals op af komen. Daarnaast vervult het festival een belangrijke rol in talentontwikkeling en scouting. Het festival is een essentieel element voor de Groninger economie, de kennisinstellingen en internationaal cultureel aanzien. Een vertrek van het festival uit Groningen zou dan ook desastreuze gevolgen hebben op zowel cultureel, economisch als academisch gebied.

De BIS waarborgt een divers cultureel aanbod en maakt de platformfunctie van veel instellingen mogelijk. Door de BIS wordt artistieke kwaliteit, geografische spreiding en vernieuwing van het aanbod gerealiseerd en dragen de aangesloten instellingen bij aan de bevordering van culturele educatie en participatie. ESNS vervult op die gebieden een onmisbare rol in Groningen en wordt internationaal gezien als een kernonderdeel van de popwereld. ESNS ís infrastructuur voor de popmuziek, zoals u onderstreepte tijdens uw speech tijdens ESNS 2019: “Ik kan me geen betere plek en geen beter gezelschap voorstellen (dan ESNS) om dit te doen”.

ESNS biedt onze regio een breed cultureel aanbod van hoge kwaliteit, door als non-profit organisatie jaarlijks meer dan 4000 professionals naar Groningen te halen om daar in het centrum van de Europese muziekindustrie geinspireerd te worden, door honderden internationale artiesten uit alle denkbare genres. Ook krijgen nieuwe talenten de kans om zich hier aan het publiek te presenteren, dankzij de internationale talentontwikkelingstrajecten die ESNS mogelijk maakt. Grote internationale talenten zoals Thomas Azier, Dua Lipa, De Staat en Roosevelt; hebben hier hun doorbraak gemaakt.

Kortom, ESNS is basisinfrastructuur in de meest brede zin van het woord. Voor de internationale popsector als broedplaats en voor Groningen als belangrijke bijdrage aan cultuur, economie en toerisme. Nu de nationale culturele sector het, als gevolg van COVID-19, zwaar te verduren heeft, is het vliegwieleffect van ESNS belangrijker dan ooit. Daarom vragen wij u om ESNS op te nemen in de BIS en daarmee de springplank voor artiesten nu en in de toekomst in Nederland te behouden.

Hoogachtend,

Woordvoerders Cultuur van de Provinciale Staten
Woordvoerders Cultuur van de gemeenteraad Groningen