Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 20 mei 2020

D66 pleit naast 24-uurs opvang voor dak- en thuislozen ook voor 24-uurs begeleiding

Vanwege de coronamaatregelen verblijven dak- en thuislozen in Groningen momenteel in het Schimmelpenninck Huys. Hier kunnen ze 1,5 meter afstand houden van elkaar en daarmee eventuele besmetting voorkomen. 

Deze 24-uurs opvang komt de doelgroep zeer ten goede. Dak- en thuislozen zijn overdag niet alleen maar bezig met een plekje voor de nacht, maar kunnen met meer rust onder een dak nadenken over, bijvoorbeeld: Hoe kom ik aan een woning? Hoe kan ik stoppen met mijn verslaving? Zou ik weer contact op kunnen nemen met mijn kinderen?

De gemeente Groningen is nu op zoek naar een andere locatie met meer ruimte. De fractie van D66 stelt voor om daarin ook mogelijkheden voor 24-uurs begeleiding mee te nemen. Raadslid Wieke Paulusma: “deze crisis laat ook zien dat dingen anders zouden kunnen, en wellicht ook beter. Dat geldt ook voor de dak- en thuislozenopvang. We moeten mensen helpen van de straat af te komen in plaats van ze er elke dag weer naar toe te sturen”. 

De fractie van D66 vraagt het college daarom vandaag of er naast een verkenning voor een 24 uurs opvang ook gekeken kan worden naar de mogelijkheden van 24-uurs begeleiding.