Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 19 februari 2020

D66 Valentijnstaart voor Bab Ad-daar

Jaarlijks zet D66 vrijwilligers in het zonnetje op Valentijnsdag. “Vrijwilligers maken veel mogelijk in de samenleving op allerlei terreinen en ook hier in Groningen,” aldus Berndt Benjamins, fractievoorzitter van de D66-fractie: “Het is goed om daar jaarlijks bij stil te staan en vrijwilligers in het zonnetje te zetten.” D66 Groningen deelt daarom op 14 februari met veel plezier een taart uit aan Bab Ad-daar.

Bab Ad-daar is een gastvrije plek voor nieuwkomers in Groningen. Een plek waar vaardigheden en talenten in dans, theater en muziek, voor en achter de schermen ontwikkeld kunnen worden. Dit doen ze door nieuwkomers te koppelen aan professionals uit het culturele veld in deze gemeente. Bab Ad-daar wil de integratie versnellen, zodat je je sneller thuis voelt in Groningen.

Initiator van Bab Ad-daar Ahmad Abdulwahab heeft zelf ervaren hoe fijn het is als er een deur opengaat: “Als nieuwkomer in Groningen besloot ik weer te gaan dansen, net als in Syrië. Ik zat te veel thuis naar mijn smaak en ik wist niet hoe ik het aan moest pakken. Toen ben ik begonnen door, letterlijk, op de deur te kloppen van Theater de Machinefabriek in de Bloemstraat, het huis van het Noord Nederlands Toneel en Club Guy & Roni. Daar heb ik om hulp gevraagd bij het ontwikkelen van mijn vaardigheden in de podiumkunsten”. Deze ervaring wil ik graag met zoveel mogelijk andere mensen delen, vandaar Bad Ad-Daar!

Karla Nabki is vooral trots dat ze gezien worden. “Ik voelde me heel speciaal. Ik denk dat het dan wel een succes is, als ze ons gezien hebben.” Volgens oprichter Ahmad Abdulwahab is het vooral belangrijk dat mensen de vluchtelingen begrijpen. “We willen laten zien wat de situatie is van de nieuwkomers hier. Dat willen wij bereiken met kunst: dat is een makkelijke manier om je verhaal te vertellen, met muziek of met dans.”

“Ik heb gezien dat mensen hier wel openstaan voor nieuwkomers,” vertelt Karla. “Wij hebben wel een kans om iets te veranderen. Ik denk wel dat we een mooie toekomst hebben.”

D66 Valentijnstaart voor Bab Ad-daar