Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 29 januari 2020

Veilig thuis ook echt veilig

Als het thuis om welke reden dan ook uit de hand loopt.
Als je niet durft te praten op school over wat een van je ouders je aandoet.
Als je door de muren heen je buurvrouw hoort gillen.
Dan moet je natuurlijk de politie bellen. 

Maar, als je dat niet kunt of durft, dan is er ook Veilig Thuis; een telefoonnummer dat altijd bereikbaar moet zijn en waar na een melding actie moet worden ondernomen. Ten aanzien van die directe actie loopt het alleen al een tijdje niet goed in Groningen. 

D66-raadslid Wieke Paulusma: “Medewerkers van Veilig Thuis zijn door het Rijk verplicht geworden om nieuwe protocollen te gebruiken waar behoorlijk meer administratie uit voort gekomen is. Dit betekent in de praktijk minder actie. Hier heb ik namens D66 Groningen al vaker aandacht voor gevraagd en onze laatste oproep was zelfs om te stoppen met dit nieuwe protocol om de wachtlijsten weg te werken”. 

Vandaag hebben we hier als Raad ook extra geld voor vrijgemaakt. Want wat ons betreft moet bellen naar Veilig Thuis ook echte veiligheid garanderen. We blijven als fractie ook bellen met onze fractie in Den Haag. Want wij vinden dat als het Rijk ons nieuwe maatregelen oplegt daar ook structureel geld bij hoort. Dit hebben we het college ook meegegeven: als we lokaal onze verantwoordelijkheid nemen, dan moet het Rijk dat ook doen.