Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 23 januari 2020

Voor zichtbaarheid van rolmodellen

Onze collega Wieke Paulusma is genomineerd voor de Vrouw in de Media Award 2019, en daar zijn we trots op! De award wordt elk jaar uitgereikt aan vrouwen die zichtbaar zijn geweest in de media. Nominaties worden onder andere gedaan door journalisten.  

Wieke Paulusma: ‘Ik ben bijzonder blij met de nominatie. De award vraagt aandacht voor meer zichtbaarheid van vrouwen in de media, en dat is nodig. Nog steeds worden er bijvoorbeeld meer mannen dan vrouwen gevraagd als expert aan talkshow tafels terwijl het aanbod gelijk is. Maar de nominatie is voor mij vooral een extra aanleiding om diversiteit in zichtbaarheid in het algemeen hoger op de (politieke) agenda te zetten’

Uit onderzoek blijkt dat wat we veel zien ook de standaard wordt. Dat is niet alleen een eenzijdig beeld van de werkelijkheid maar kan bijvoorbeeld kinderen ook tegen houden in hun ambities. Als je in kinderfilms alleen witte jongens als held te zien krijgt dan is dat wat je normaal gaat vinden. Als je in kinderboeken met name leest dat moeders niet werken dan bepaalt dat je wereldbeeld, als meisje én als jongen. Als je op de televisie alleen maar politici te zien krijgt van een bepaald geslacht en kleur dan is dat wat mensen beïnvloedt. Dat hoeft niet altijd slecht te zijn, maar is wel erg eenzijdig.  

Verschil maken in zichtbaarheid kan al met kleine stappen volgens Wieke: “Hoe divers zijn onze eigen politieke kandidatenlijsten? Letten we zelf ook goed op de zichtbaarheid van rolmodellen? En de communicatie van de gemeente Groningen, hoe divers is die eigenlijk?”

Meedenken over meer diversiteit in zichtbaarheid in de media? Stuur ons dan een mailtje! 

En stem ook vooral! Naast Wieke zijn er voor Groningen nog negen rolmodellen geselecteerd op voordracht van journalisten en het publiek. Voor stemmen moet je eerst langs de ‘landelijke kandidaten’, daarna kom je op de regio pagina terecht.  

Stem jij ook voor zichtbaarheid van rolmodellen? Stem mee via www.vrouwindemedia.nl !