Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 17 januari 2020

Duurzaame warmtebronnen en de kracht van de dorpstafel

D66-kamerlid Matthijs Sienot was vorige week woensdag op bezoek in Groningen en Ten Post. Hij bekeek duurzame warmtebronnen bij WarmteStad en werd in Ten Post ontvangen aan de dorpstafel om het gesprek aan te gaan over de versterking van woningen. Tom: ‘We gaan aan de slag met restwarmte van datacenters en zonnethermie via een warmtenet, zo kunnen we voorkomen dat we biomassa nodig hebben.’

Groningen is met het succesvol vinden van duurzame warmtebronnen één van de voorlopers in Nederland. Sienot, kritisch op biomassa, wilde leren van de Groningse voorbeelden om ze mee naar Den Haag te nemen. Tom: ‘Onze fractie stelde in de gemeenteraad grenzen aan biomassa: alleen lokaal snoeiafval is eventueel acceptabel.’ Sienot ging ook het gesprek aan met BuurtWarmte050 en BytesNet. Hij was benieuwd hoe particulieren kunnen profiteren van warmtenetten en wat het participeren in een warmtenet voor datacenter BytesNet zo interessant maakt. Het werkbezoek had het karakter van een fietstocht, zodat de fysieke werkzaamheden in Paddepoel ook zichtbaar werden.

Na de fietstocht gingen we naar Ten Post en werden in het dorpshuis ontvangen door een groot gezelschap. Eerst hebben we door het dorp gelopen om ook daar te zien wat de fysieke impact van de versterking precies betekent. Aan de dorpstafel zijn we hier vervolgens uitgebreid over in gesprek gegaan met de bewoners. Bewoners in Ten Post zouden de versterking van hun woningen graag meteen slim willen combineren met duurzame energieoplossingen en hebben vooral behoefte aan communicatie over wat hierin mogelijk is. Ook maakten ze duidelijk dat ze vooral gewoon graag meegenomen willen worden in het proces, zodat ze beter weten waar ze aan toe zijn.