Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 27 september 2019

Antwoord Kamervragen D66: Rijkswaterstaat werkt vanaf 2021 aan nieuwe Paddepoelsterbrug

Rijkswaterstaat gaat vanaf 2021 aan de slag met de plannen voor een nieuwe Paddepoelsterbrug. Dat schrijft de minister naar aanleiding van Kamervragen van Tweede Kamerlid Rutger Schonis (D66). D66-raadslid Tom Rustebiel is opgelucht. ‘Van de eerdere opmerking dat de brug misschien wel helemaal zou verdwijnen is geen spoor meer.’

 

In de antwoorden schrijft de minister dat ze in het bestuurlijk overleg dit najaar met regionale overheden aan de slag gaat voor een oplossing voor zowel scheepvaartverkeer als voetgangers en fietsers. Rustebiel: ‘We zijn heel erg blij dat we dit nu lezen. De focus van Rijkswaterstaat leek in eerdere uitspraken na vragen van onze raads- en kamerfractie alleen op de scheepvaart te liggen. Met deze antwoorden in de hand gaan we er vanuit dat de optie om de brug weg te laten van tafel is en er op alle fronten gewerkt wordt aan een nieuwe brug.’

 

Ondanks deze positieve wending, zijn er ook nog veel zorgen. ‘De minister schrijft dat het voorkeursalternatief in het tweede kwartaal van 2021 wordt vastgesteld. Dan ligt de brug er al bijna drie jaar uit. De studie naar een eventuele tijdelijke brug duurt nog een jaar en gemeente en Rijkswaterstaat steggelen nu over wie de rekening van een tijdelijke pont moet betalen. Bewoners, forensen, recreanten, toeristen en Pieterpad-lopers zijn daarmee dus nog lang niet geholpen. Daarom blijft D66 pleiten voor niet alleen een structurele maar ook een snelle tijdelijke oplossing. De minister schrijft dat ze daar 1.2 miljoen voor heeft vrij gemaakt.’

De antwoorden op de vragen van Rutger Schonis (D66):
https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/kamervragen/detail?id=2019D37729&did=2019D37729