Steun ons en help Nederland vooruit

maandag 23 september 2019

Aandacht voor het Groningse slavernijverleden

D66 Groningen wil dat er aandacht komt voor het Groningse slavernijverleden. ‘Veel Groningers reageren verbaasd als ze horen dat Groningen actief was in de slavenhandel en hier ook rijk door geworden is, dat moet wat ons betreft anders’, aldus Wieke. Na veel overleg met verschillende betrokkenen vraagt ze daarom nu het college om de handen ineen te slaan met verschillende initiatiefnemers. 

Er zijn een aantal initiatieven in Groningen omtrent het onderwerp ‘slavernijverleden van Groningen’, omdat ze zichtbaar willen maken welke slavernij geschiedenis Groningen heeft.
Zo wordt bijvoorbeeld op verschillende plekken in Groningen naast de ‘officiële’ bordjes aanvullende informatie opgehangen. Ook is er onderzoek gedaan door de Rijksuniversiteit in samenwerking met de Groninger Archieven en het Groninger museum. Hier is het boekje ‘Het slavernijverleden van Groningen’ uit ontstaan, waar de gelijknamige stadswandeling op is gebaseerd.

Keti Koti
Keti Koti Groningen heeft al meerdere activiteiten georganiseerd. De meest recente is het Keti Koti diner in het Groninger Forum waar door allerlei Groningers stil werd gestaan bij de afschaffing van de slavernij. Ook zijn er inwoners al geruime tijd bezig met een Keti Koti monument. Wieke: ‘Hoe mooi zou het zijn als er volgend jaar in Groningen ook KetiKoti herdacht kan worden?

Daarom vraagt Wieke de gemeente Groningen om in woord en daad te laten zien dat ze waarde hecht aan dit deel van de geschiedenis en bij wil dragen (waar nodig) aan initiatieven rondom dit thema.