Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 20 september 2019

D66: capaciteits- en planningsproblemen mogen geen belemmering zijn bij aangifte zedendelict

Vlak voor de zomer van dit jaar bleek er in Groningen weer een slachtoffer naar huis gestuurd te zijn voor bedenktijd terwijl zij aangifte wilde doen van een verkrachting.  Na navraag bleek dat dit soms ook gebeurt door een gebrek aan capaciteit of door planningsproblemen.

D66 vindt dat elk slachtoffer het recht heeft op aangifte en dat capaciteits- en planningsproblemen hierin geen belemmering mogen zijn. Wieke: ‘Het doen van aangifte van een zedendelict is een enorme stap. Er is vaak angst mee gemoeid dat een slachtoffer niet wordt geloofd’. Aangifte doen moet zo laagdrempelig mogelijk kunnen.

D66 stelt daarom vragen aan het college van B&W over de capaciteits- en planningsproblemen van de politie en het belang van laagdrempeligheid van aangiften met betrekking tot zedendelicten.  Berndt: ‘We zijn benieuwd of er wellicht een andere prioritering van werkzaamheden denkbaar is’.