Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 21 juni 2019

Wietexperiment: ruimte voor lokaal maatwerk en steviger garanties

Afgelopen woensdag is het wietexperiment in de gemeenteraadscommissie besproken. D66 is groot voorstander van legalisering, al zien we wel graag meer ruimte voor lokaal maatwerk. Wieke: ‘daarentegen realiseren we ons ook dat geen enkel experiment voor iedereen de beste voorwaarden in zich kan hebben’.

Legale verkoop aan de voorkant en illegale levering aan de achterkant, met alle gevolgen van dien, had eigenlijk nooit zo georganiseerd en gedoogd moeten worden. Dat er nu middels een experiment een poging gedaan kan worden om ook de achterkant te legaliseren, om te komen tot een gesloten coffeeshopketen, vinden wij goed. ‘Want alleen door te experimenteren kunnen we met elkaar uitvinden wat goed werkt en wat niet’, aldus Wieke.

D66 is blij dat, in aanloop naar de commissie bespreking, het gesprek over deelname in Groningen altijd met zo veel mogelijk mensen is gevoerd. Want nog niet alle coffeeshophouders in Groningen zijn enthousiast. Ze maken zich vooral zorgen over de bevoorrading en de veiligheid van personeel. D66 wil daarom graag lokaal ruimte om regels aan te passen zodat het voor coffeeshophouders aantrekkelijker wordt.

D66 heeft wel zorgen over de compensatie van extra kosten voor handhaving of juridische procedures. In de raadscommissie vroeg Wieke dan ook nadrukkelijk voor steviger garanties vanuit het rijk. Wieke: ‘We hebben er vertrouwen in, en zijn ervan overtuigd, dat onze burgemeester dit met commitment, samenwerking én lokale maatregelen met de coffeeshophouders lokaal tot een succesvol experiment kan maken’.