Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 7 juni 2019

Minister over Paddepoelsterbrug: ‘Tijdelijke fietsbrug op locatie oude brug’

Naar aanleiding van gestelde kamervragen door D66 Tweede Kamerlid Rutger Schonis over de Paddepoelsterbrug heeft de Minister van Infrastructuur en Waterstaat woensdag aangegeven dat het aanleggen van een tijdelijke hoge fiets-voetgangersbrug de meest kansrijke mogelijkheid is. Vandaag kwam naar buiten dat die brug er ook echt komt. D66-raadslid Tom Rustebiel is blij. ‘Dit stemt voorzichtig positief, maar naast een tijdelijke fiets- wandelbrug moet er ook een definitieve oplossing komen.’

D66 hield voor die definitieve oplossing afgelopen woensdag nog een pleidooi in de gemeenteraad. Rustebiel: ‘Wij stelden er in januari al schriftelijke vragen over, maar kregen nu bijval van alle andere fracties. Ook het college gaf aan dat een definitieve oplossing in de vorm van een brug voor in elk geval fietsers de inzet van de gemeente vormt. Het eerste resultaat is er nu, een hoge fiets- wandelbrug. Dat betekent wel lopen met de fiets denk ik, maar het is in elk geval een hele stap vooruit.’

Het belang van de in september aangevaren brug werd volgens Rustebiel eerst onderschat. ‘Er verzamelden zich vele honderden mensen in de groep ‘brug terug’ en ook de lokale, regionale en nu dus landelijke politiek voerden de druk flink op. Het werd meer en meer duidelijk dat deze brug een onmisbare schakel vormt voor het langzame verkeer en ook nog eens van grote toeristische en recreatieve waarde is, want onder meer het Pieterpad loopt eroverheen.’

Rustebiel blijft de kwestie namens D66 nauwgezet volgen. ‘De vaarweg Lemmer-Delfzijl krijgt een opwaardering voor de scheepvaart, maar dat mag ook in de definitieve oplossing niet ten koste gaan van de fiets- en wandelverbinding. We zijn blij dat lokale en regionale overheden hier eensgezind in optrekken, want het is echt aan ons om de lokale belangen bij Rijkswaterstaat op tafel te blijven leggen.’

De antwoorden van de minister op de kamervragen deze week: (juni 2019)
https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/kamervragen/detail?id=2019D23127&did=2019D23127

D66 blij met inzet college voor herstel van de Paddepoelsterbrug: (april 2019)
https://groningen.d66.nl/2019/04/04/college-zet-in-op-herstel-paddepoelsterbrug/

D66 wil oplossing voor kapotgevaren Paddepoelsterbrug (januari 2019)
https://groningen.d66.nl/2019/02/01/d66-wil-oplossing-voor-paddepoelsterbrug/