Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 8 mei 2019

D66 wil speelplekken voor kinderen in binnenstad

D66 wil dat er in de Groningse binnenstad voorzieningen voor kinderen komen. Dat bepleit D66-raadslid Tom Rustebiel vandaag in de gemeenteraad. ‘We willen dat de binnenstad voor iedereen is, laten we dan ook ruimte maken voor kinderen.’

Tom: ‘Waar vroeger kopen centraal stond, wordt nu beleving steeds belangrijker. We zetten daarop in met meer voetgangerszones, meer groen en minder verkeer. We bedienen veel mensen met een combinatie van mooie winkels, fijne horeca en een sterk cultuuraanbod, maar kinderen komen nauwelijks aan bod.’

Concreet denkt Tom dan aan zandbakken, schommels, klimrekken, hinkelpaden en kleine trapveldjes. ‘Nu we toch overal gele steentjes inleggen is dit hét moment om werk met werk te maken.’ Volgens Tom zorgen spelende kinderen ook voor extra dynamiek en sfeer in de stad. ‘De aanblik van spelende en ravottende kinderen zullen de uitstraling en de levendigheid goed doen. En ondernemers krijgen er een doelgroep van jonge ouders bij die nu weinig tijd heeft om de binnenstad te bezoeken.’

 Tom: ‘Het is aan de gemeente om met betrokkenen in de openbare ruimte kindvriendelijke keuzes te maken. D66 pakt deze handschoen graag op en gaat een initiatiefvoorstel schrijven. Iedereen, binnen en buiten de raad, die mee wil denken is welkom. Laten we samen aan de slag gaan voor een kindvriendelijke binnenstad.’

De Groningse binnenstad gaat op de schop. Het gebied tussen Westerhaven en Schuitendiep en tussen Zuiderdiep en Lopende Diep verandert naar een centrum met een nog hogere verblijfskwaliteit. De transformatie van de Astraat en Brugstraat zijn gereed, deze collegeperiode volgen sowieso Grote Markt, Nieuwe Markt en Schuitendiep.