Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 10 april 2019

Homo is geen scheldwoord

Groningen is een regenbooggemeente en daar zijn we als D66 trots op. Vandaag praten we hierover in de raadscommissie. Wat D66 betreft zouden we meer aandacht moeten hebben voor sociale acceptatie in de sport. Dat is belangrijk, want nog steeds blijken bij minder goed presteren, met name op het voetbalveld, de woorden ‘homo’ en ‘mietje’ als scheldwoorden gebruikt te worden.

Mannen op het voetbalveld doen dit het meest, blijkt uit onderzoek. Maar ook spreekkoren waarin geaardheid als scheldwoord wordt gebruikt zijn nog steeds praktijk. D66 vindt dat dit anders moet én kan.

Uit onderzoek blijkt dat positieve aandacht helpt. Het helpt om ‘homo onvriendelijk’ gedrag bespreekbaar te maken op de voetbalclub. Dat rolmodellen, zoals spelers van FC Groningen, zich uitspreken tegen negatieve stereotypering en vóór acceptatie helpt. Ook helpt dat we in Groningen op sportgebied gaan samenwerken en als gemeenschap optreden tegen homofobie.

D66 organiseert daarom graag het gesprek met het COC, de sportkoepel, FC Groningen, en de supportersvereniging en andere politieke fracties om samen te werken aan een plan voor sociale acceptatie in de sport. Want gedragsverandering gaat niet van vandaag op morgen, dus wat ons betreft: geen tijd te verliezen.