Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 3 april 2019

D66 maakt zich zorgen over vaccinatiegraad in Groningen

D66 wil weten hoe het gesteld is met de vaccinatiegraad in Groningen. Maandag bleek er sprake van een uitbraak van mazelen op een kinderdagverblijf in Den Haag.

Drie kinderen bleken besmet, waarvan één van de kinderen de mazelen mogelijk in het buitenland had opgelopen. Alle drie de kinderen waren niet ingeënt, sommigen van hen waren hier in verband met hun leeftijd nog niet voor in aanmerking waren gekomen.

Landelijk is er een dalende vaccinatiegraad, D66 wil weten of die trend zich ook voordoet in Groningen. We vragen ons af of de gemeente niet een actievere rol moet nemen als het gaat om de bewustwording van het belang van vaccinaties. ‘Veel mensen realiseren zich niet meer hoe ernstig kinderziekten als mazelen kunnen zijn. Het is van groot belang om er samen voor te zorgen dat we zulke ziekten ook geen kans meer geven’, aldus Wieke.

Volgens de cijfers uit 2017 ligt de vaccinatiegraad in de gemeente Groningen tussen de 90 en 95 procent. Alleen in de voormalige gemeente Haren is de deelname aan het Rijksvaccinatieprogramma iets lager, maar de vaccinatiegraad is wel gelijk.