Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 3 oktober 2018

Vijf miljoen voor aardgasvrij Paddepoel en Selwerd

Gisteren maakte D66-minister Kajsa Ollongren bekend dat er vijf miljoen euro beschikbaar komt voor het aardgasvrij maken van Paddepoel en Selwerd. Het is onderdeel van een landelijk pakket van 120 miljoen. D66-raadslid Tom Rustebiel: ‘Helemaal terecht dat het kabinet een groot deel van die gelden in Groningen terecht laat komen. Hiermee kunnen we echt verder.’

Het mes snijdt volgens Tom voor Groningen op deze manier aan twee kanten. ‘Dit helpt ons om sneller van het Gronings gas af te gaan, maar ook om de energietransitie te versnellen. Zo kunnen we de klimaatdoelen van Parijs halen en werken we alvast aan de invulling van een klimaatakkoord.’’

De keuze voor Paddepoel en Selwerd is niet toevallig. Tom: ‘We hebben er een warmtenet liggen en daarnaast zijn er tal van lokale initiatieven, zoals Paddepoel Energiek en Grunneger Power. Het is prachtig om te zien hoe bewoners al bezig zijn met verduurzamen. We willen op deze manier minstens 1.000 woningen van het gas af krijgen.’

Volgend jaar komt er weer een forse bijdrage van het rijk, die verdeelt wordt over een aantal gemeenten. Tom: ‘We hopen en verwachten dan opnieuw een stevige impuls voor Groningen. In totaal wil de regering 30.000 tot 50.000 woningen verduurzamen en wij staan vooraan om daaraan mee te doen. We willen niet voor niets het groenste coalitieakkoord van Nederland gaan sluiten.’