Steun ons en help Nederland vooruit

dinsdag 2 oktober 2018

Niet tornen aan ontwerp ringweg

De oplevering van de zuidelijke ringweg is drie jaar vertraagd. Voor D66 geen reden om te tornen aan het ontwerp, zo stelde D66-raadslid Tom Rustebiel vorige week duidelijk in de gemeenteraad. ‘We willen de aannemer aan dit ontwerp houden, omdat dit het beste is voor de leefbaarheid in de stad.’   

Uitstel van de ringweg is vooral ontstaan door een verschil van inzicht tussen de aannemer en het projectbureau Aanpak Ring Zuid, dat namens het Rijk, de provincie en de gemeente handelt. Tom: ‘De plannen van de aannemer kunnen niet op de goedkeuring van het projectbureau rekenen, omdat ze de kwaliteit als onvoldoende beoordelen. Volgens de aannemer voldoen ze wel en daardoor is nu een patstelling ontstaan.’

Dit verschil van inzicht heeft zich bij meerdere deelprojecten al een aantal keer voor gedaan. Een adviescommissie moet de samenwerking nu vlot trekken. Iets waar Tom niet meteen enthousiast over is. ‘Ik snap het wel, maar ook dit kost weer tijd. Er moet zo snel mogelijk een nieuwe planning op tafel komen. Dan weet iedereen in de stad waar hij aan toe is. Deze onzekerheid mag niet te lang duren.’

Uitgangspunt voor D66 blijft het huidige ontwerp. ‘Er ligt een ontwerp dat door de verdiepte ligging goed in de stad past. Ook hebben we als raad extra- op en afritten en een fietstunnel in het project weten te krijgen. Wij blijven daar bovenop zitten, want deze snelwegverbinding mag geen barrière worden voor de inwoners van de stad. We moeten en willen er met dit ontwerp juist op vooruit gaan.’

Zuiderplantsoen

Het nieuwe Zuiderplantsoen dat bovenop de ringweg komt