Steun ons en help Nederland vooruit

dinsdag 2 oktober 2018

D66 wil twee miljoen extra voor sport

D66 wil een belastingvoordeel voor de gemeente reserveren voor sport. Door Europese regelgeving hoeft Groningen geen BTW meer af te dragen over de eigen sportaccommodaties. Het voordeel wordt deels aangewend om zeven kunstgrasvelden aan te leggen zonder infill. De Democraten willen nu dat de rest van het belastingvoordeel ook ten goede komt aan de sport in de stad. Het gaat om een bedrag van 180 duizend euro per jaar.

“Met dat geld kun je een investering doen van bijna twee miljoen euro. Een sportveld heeft een afschrijvingstermijn van 10 jaar bijvoorbeeld en dat geld komt nu vrij,” legt D66-raadslid Arend Jan Wonink uit.

Sportstad Groningen

D66 wil nog meer mensen in beweging brengen. Zo kampt één op de zeven kinderen met overgewicht. “Gezond eten en voldoende sporten en bewegen dragen bij aan gezond ouder worden. En sport kan leerprestaties bevorderen”, aldus Arend Jan. De Democraten willen daarom het voordeel reserveren voor sport.

In november kiest Groningen een nieuwe gemeenteraad. De gang naar de stembus bepaalt de koers voor de komende vier jaar. “D66 wil de nieuwe gemeenteraad zeggenschap geven over dat belastingvoordeel, maar wat ons betreft besteden we die 2 miljoen euro aan sport. Groningen mag wat D66 betreft een stad worden die inwoners uitdaagt te gaan sporten, in de openbare ruimte, bij een vereniging of een sportondernemer, zoals een fitnessruimte bijvoorbeeld.”

Kunstgrasvelden

Onlangs bleek uit onderzoek dat kunstgrasvelden met rubberen korrels als infill schadelijk zijn voor het milieu. Sportwethouder Paul de Rook (D66) had in afwachting van het onderzoek in 2018 de vervanging van vier kunstgrasvelden on hold gezet. Nu vaststaat dat het schade voor de omgeving oplevert, kiest de gemeente voor de duurdere variant zonder infill.

“Een verstandige koers”, aldus D66-raadslid Arend Jan Wonink. “Het college heeft zich in de discussie rond kunstgrasvelden steeds laten leiden door rede en niet door emotie.” De Democraten pleiten in hun verkiezingsprogramma op zoek te willen gaan naar gezonde alternatieven voor de kunstgrasvelden. “De kunstgrasvelden zonder infill zijn alvast een grote stap in de goede richting”.