Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 12 juli 2018

Vanaf 2019 zijn alle stadsbussen elektrisch

Vanaf 2019 zijn alle stadsbussen elektrisch en neemt de uitstoot van het OV met 90% af. Dat is één van de uitkomsten van de nieuwe overeenkomst met Qbuzz, dat de komende tien jaar het busvervoer in de regio mag organiseren. D66-wethouder Paul de Rook: ‘Inzet van elektrische bussen op stadslijnen bevordert de leefbaarheid van de stad, ze zijn schoner en stiller.’

Verduurzaming was één van de belangrijkste eisen die D66 stelde toen de voorwaarden voor de concessie besproken werden. D66-raadslid Tom Rustebiel: ‘In een compacte stad die inzet op goed OV heeft de uitstoot van bussen een grote impact op de leefbaarheid. Het is goed nieuws voor bezoekers en omwonenden dat de bussen die straks op drukke routes zoals de Diepenring, de Eikenlaan of de Hereweg rijden nauwelijks nog uitstoot hebben. Ook voor onze duurzaamheidsambities als stad is het een grote zet, de invloed van mobiliteit op onze totale voetafdruk is nog steeds groot.’

Eerder werd bij het bespreken van de OV-jaarrekening al duidelijk dat de bussen steeds voller zitten. Tom: ‘Dat betekent, dat de CO2-uitstoot per gereden kilometer daalt. Het verschil ten opzichte van alternatieven zoals de auto is natuurlijk nog veel groter. Het is prachtig om te zien hoeveel we met het OV op het gebied van duurzaamheid hebben kunnen bereiken.’ De nieuwe concessie betekent niet alleen maar minder uitstoot. Ook op het gebied van reizigersinformatie en kwaliteit worden er stappen gezet, zo wordt er onder meer gewerkt aan wifi-verbindingen en USB-aansluitingen. Zo wordt de bus een nog geduchtere concurrent van de auto.