Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 6 juli 2018

Betere kansen voor nieuwkomers

Maatschappelijke begeleiding, taal op niveau en werk zijn voorwaarde voor een geslaagde inburgering van nieuwkomers. De gemeente Groningen heeft daarom in 2017 het initiatief genomen om voor deze mensen een pakket aan te bieden met deze zaken, om de inburgering zo goed mogelijk te laten verlopen. De plannen van minister Koolmees zijn een erkenning voor deze werkwijze.

De gemeente Groningen heeft een actieplan opgesteld en afspraken gemaakt met Humanitas, de ROC’s , de Hanzehogeschool en de RuG. “Net zoals de gemeente met de projecten Kansen in kaart en Bijstand op maat mensen in de bijstand goed wil kennen en begeleiden op weg naar werken en meedoen, is het ook goed om nieuwkomers direct te begeleiden, zodat dit niet later alsnog moet”, zegt D66-raadslid Koosje van Doesen hierover. Zij houdt zich veelvuldig bezig met beide groepen in de stad.

Het voornemen van Minister Koolmees om de gemeenten meer verantwoordelijkheid voor scholing en hulp bij de zoektocht naar werk te geven is een steun in de rug. Het idee dat statushouders zelf hun taallessen zouden regelen via de DUO heeft niet gewerkt. Dat is niet verwonderlijk als je hier net bent en de Nederlandse taal nog niet beheerst. Net zoals alle communicatie die nodig is om bijvoorbeeld huur, energie en ziektekostenverzekering te regelen. Veel mensen maken hierdoor onnodig schulden. Om dit te voorkomen zal de minister ook hiervoor met aanvullende maatregelen komen.