Steun ons en help Nederland vooruit

maandag 2 april 2018

D66-motie in uitvoering: Parkeerplaatsen Diepenring worden verblijfsgebied

D66-motie in uitvoering: Parkeerplaatsen Diepenring worden verblijfsgebied

Het Schuitendiep krijgt een mooie boulevard, ruimte voor recreatie én meer groen. Dat is de uitwerking van de D66-motie ‘Diepenring autovrij’ die de raad deze week besprak. Raadslid Tom Rustebiel, indiener van de motie, is zeer tevreden. ‘We zien dat de potentie van onze mooie grachtengordel zo veel beter benut wordt!’ 

Tom: ‘Onze grachten worden beter beleefbaar. De nieuwe ruimte geeft Stadjers en bezoekers meer adem en lucht. Het is belangrijk dat een stad plek heeft om ongedwongen te relaxen of een boekje te lezen. Dit sluit mooi aan op de nieuwe pleinen die de westelijke binnenstad krijgt.’

De motie ondersteunt de herinrichting van de binnenstad, waar meer verblijfsruimte voor recreatie en groen één van de kernpunten is. Tom: ‘Toen de plannen van de binnenstad gepresenteerd werden, zat een transformatie van de Diepenring er niet in. Via de motie nu gelukkig wel. D66 wil een ongedeelde binnenstad, van Westerhaven tot aan het Schuitendiep. En een groenere binnenstad, ook vanwege klimaatverandering.’

Tom: ‘In de meeste steden heeft het water een centrale plek in de stad, denk aan Utrecht, Delft of Amsterdam. Hier benutten we onze prachtige gracht vooral als parkeerplaats. Ik weet zeker, dat als de auto’s eenmaal geweken zijn, we net zo vreemd tegen kadeparkeren aankijken als nu tegen de parkeerplaats die de Vismarkt ooit was.’

De geschrapte parkeerplaatsen maken verlaagde kades bij Schuitendiep en Kattendiep mogelijk. In de motie riep D66 het college op zich vooral op het bezoekersparkeren te richten, omdat er voldoende parkeergarages zijn. Het college werkt oplossingen voor bewonersparkeerplekken verder uit, deze bespreekt de raad later.

Onderdeel van het besproken plan zijn ook een nieuwe Kattenbrug en 30km-zones op de Diepenring. In het vervolg van de herinrichting van de binnenstad hoopt Tom dat de Noorderhaven ook mee wordt genomen in het autovrij maken. ‘Dit is misschien wel de mooiste plek van de binnenstad. Als daar een paar parkeerplekken veranderen in verblijfsruimte, zou dat geweldig zijn voor Groningen. Zo verbinden we ook het Noorderplantsoen beter met het centrum.’


Lees ook:
Diepenring: van parkeerplaats naar boulevard
Groningen krijgt meer terrassen nav schriftelijke vragen D66 & VVD
D66 blij met nieuwe binnenstadsplannen
D66-motie meer groen voor klimaatadaptatie haalt meerderheid